Sağlıklı Akşam Yemeği Fikirleri
Günümüz dünyasında en yaygın beslenme sorunu, çoğu insanın yorucu bir iş gününden sonra abur cubur ve fazla karbonhidrat tüketmesidir. Bunu damak zevklerini tatmin etmek için yapıyorlar. Herkes formda kalmak ama aynı zamanda her zaman lezzetli yemekler yemek ister. Ancak sağlıklı yiyecekleri çevreleyen en yaygın efsane, tadı iyi olmadığıdır. Ancak, sağlıklı beslenmek her zaman sıkıcı olmak zorunda değildir.
Sağlıklı Akşam Yemeği Fikirleri
Tariflerinizi sağlıklı malzemelerle süslemenin yollarını her zaman bulabilirsiniz. Örneğin, dengeli bir akşam yemeği yemek, gece yarısı atıştırma dürtüsünü ortadan kaldırır ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutar. Böylece hem lezzetli bir akşam yemeği yiyebilir hem de sağlıklı kalabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, hangi yiyeceklerin yeneceği ve kaçınılacağı konusunda uygun bilgidir. İşte o bilgiler!
Düşük Karbonhidratlı Akşam Yemeği: Sağlığınızı Nasıl Etkiler?
Düşük karbonhidratlı bir diyet seçmenin veya buna geçmenin en yaygın nedeni kilo vermektir. Hemen hemen her uzman beslenme uzmanı, kilo vermek veya sağlıklı bir diyete geçmek istediğinizi söylerseniz size 'karbonhidratlarınızı kontrol etmenizi' söyleyecektir. Ek olarak, daha düşük bir karbonhidrat diyeti, tip 2 ve diyabet öncesi hastalarda önemli sağlık gelişimi göstermiştir. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler (ekmek, makarna, patates, tahıllar, hamburgerler, kekler vb.) vücudunuzdaki insülin seviyelerini etkileyerek kilo alımı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
Vücudunuzdaki şeker seviyesi yükseldiğinde, insülin onu nötralize eder (kaslarda). Daha sonra (gerektiğinde kullanılmak üzere karaciğerde hazırlanır) uzaklaştırılır veya fazla şeker yağ olarak depolanır. Kritik olarak, sürekli insülin vücudun şeker yerine yağ tüketme kapasitesini azaltır. Karaciğerdeki bu ilave yağ, karaciğer hastalığına katkıda bulunur. Ayrıca pankreas tip 2 Diyabeti uyarır; her ikisi de insülin direncinin belirteçleridir. Bir araştırmaya göre sindirim sistemimiz gece boyunca yavaş çalışıyor. Bu nedenle, düşük karbonhidratlı bir akşam yemeği yemek, şeker alım miktarını azaltacak ve aşırı yağın vücudunuza yerleşmesini önleyecektir. Melatonin, sindirimi engelleme göreviyle bilinen bir kimyasaldır. Bu nedenle, geç yemenin glikoz metabolizması üzerindeki etkileri ile ilişkilendirilebilir.
Düşük Karbonhidratlı Akşam Yemeği Fikirleri: Sağlıklı Tarifler
Kuşkonmazlı Karides (Sebzesiz)
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler :
- Karides: 450 gr
- Kuşkonmaz: 1 su bardağı
- Sebze suyu: 1 su bardağı
- Kıyılmış maydanoz: 2 çay kaşığı
- Zeytinyağı: 1 çay kaşığı
- Tuz: tatmak
- Biber tozu: 1 çay kaşığı
- Zencefilli sarımsak ezmesi: 1 çay kaşığı
- Limon suyu: 1 çay kaşığı
- Kimyon tohumları: 1 çay kaşığı
Yöntem :
- Karidesleri zeytinyağı, tuz, pul biber, zencefilli sarımsak ezmesi, limon suyu ve kimyon ile marine etmeye başlayın.
- 5 dakika marine olması için buzdolabında bekletin.
- Kuşkonmazı ve karidesleri zeytinyağında 5 dakika kadar kızartın.
- Sebze suyu, acı sos ve kıyılmış maydanoz ekleyin
- Üzerini kapatın ve 5 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakın.
- Sıcak servis yapın.
Keto dostudur ve düşük karbonhidrat içerir.
Keto Toskana Çorbası (Sebze Olmayan)
Pişirme süresi: 25- 30 dakika
Malzemeler :
- Sosis: 450 gr
- Kiraz domates: ½ su bardağı
- Soğan: ½ su bardağı
- Sarımsak: 4 diş
- Kekik: tatmak
- Tuz: tatmak
- Maydanoz: 1 çay kaşığı
- Yağsız Süt: ¼ su bardağı
- Lahana Yaprağı: 1 demet
- Parmesan: 1 çay kaşığı
Yöntem :
- Sosisleri alın, zeytinyağında kızartın ve orta büyüklükte parçalar halinde kesin.
- Çeri domatesleri, soğanı ve ince kıyılmış sarımsağı kekik, tuz ve maydanozla zeytinyağında kavurun.
- Sosisleri sebzelerle birleştirin ve ¼ bardak süt, lahana yaprakları ve parmesan ekleyin.
- Örtün ve 15 dakika birlikte pişirin.
- Sıcak servis yapın.
Karışık Sebzeli Çırpılmış Yumurta
Pişirme süresi – 15 dakika
Malzemeler :
- yumurta: 3
- Mantar: 5-6
- soğan: 1
- Dolmalık Biber: 1
- Domates: 1
- Biber tozu: 1 çay kaşığı
- Sarımsak tozu: 1 çay kaşığı
- Tuz: Damak zevkine göre
- Karabiber: ¼ çay kaşığı
- Hindistan Cevizi Yağı: 1 çay kaşığı
Yöntem :
- Yumurtaları bir kaseye alın ve mantar, soğan, dolmalık biber ve domatesi (ince doğranmış) ekleyin.
- Pul biber, sarımsak tozu, tuz ve karabiber koyun.
- Onları güzelce çırpın.
- Onları hindistancevizi yağı ile pişirin.
- Yumurtaları kırmak için spatulayı sürekli hareket ettirin.
- Çok tahıllı ekmekle sıcak servis yapın veya düşük sodyumlu krakerlerle deneyin.
Chilly Sarımsaklı Süzme peynir (sebze)
Pişirme süresi - 20 dakikadan az
İçindekiler:
- Doğranmış Dolmalık Biber: 1
- soğan: 1
- Zeytinyağı: 1 çay kaşığı
- Sarımsak Karanfil: 2 (doğranmış)
- Domates Sosu: 2 çay kaşığı (isteğe bağlı)
- Kırmızı Biber Sosu: 1 çay kaşığı
- Soya Sosu: 1 çay kaşığı
- Tuz: tatmak
- Mısır unu: 1 çay kaşığı
Yöntem :
- İnce ince doğranmış biber, soğan ve sarımsağı zeytinyağında 5 dakika kavurun.
- Sosu kalınlaştırmak için domates sosu, kırmızı biber sosu, yeşil biber sosu, soya sosu, tuz ve mısır unu ekleyin.
- Sos kalınlaşana kadar 15 dakika pişirin, sonra servis yapın.
Parmesan Süslemeli Balkabağı Çorbası (sebze)
Pişirme süresi: 40-45 dakika
İçindekiler:
- Kabak: 250 gr
- Zeytinyağı: 3 çay kaşığı
- Tuz: tatmak
- Biber: 1 çay kaşığı
- Bebek havuç: 5-6
- Kiraz domates: 10
- sebze sapı
- Parmesan: 1 çay kaşığı
Yöntem :
- Fırınınızı 180°C / 356°F'ye önceden ısıtın.
- Kabakların kabuklarını soyup orta boy küpler halinde doğrayın.
- Bunları bir fırın tepsisine yayın ve üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiber gezdirin.
- Onları 40-45 dakika pişirin.
- Kabaklarınız kızarana kadar, bebek havuçlarınızı ve çeri domateslerinizi zeytinyağında hafif kızartın.
- Biraz biber sosu ve ıspanak ekleyin.
- Ispanaklar çekene kadar pişirin.
- Her şeyi oda sıcaklığına soğutun ve ardından bir sebze sapı ile karıştırıcıya koyun.
- Karıştırın ve üzerine parmesan süsleyerek servis yapın.
Sarımsaklı ve Kajulu Erişte (sebze)
Pişirme süresi: 15 dakika
İçindekiler:
- Erişte: 100 gr
- Zeytinyağı: 2 çay kaşığı
- Kıyılmış sarımsak: 2 diş
- Doğranmış kabak: ¼ fincan
- soğan: ½
- Havuç (ince kıyılmış): 1
- Biber sosu: 1 çay kaşığı
- Soya sosu: 1 çay kaşığı
- Sirke: ½ çay kaşığı
- Fıstık ezmesi: 1 yemek kaşığı
- ezilmiş kaju fıstığı: 1 çay kaşığı
- Limon suyu: ½ limon
Yöntem :
- Erişteleri pişmiş görünene kadar 5 dakika kaynatın.
- Yeni bir kapta zeytinyağı, kıyılmış sarımsak, ince doğranmış kabak, soğan ve havucu ekleyin. Yumuşak görünmeye başlayana kadar pişirin.
- Daha sonra biber sosu, soya sosu, sirke, fıstık ezmesi ekleyin ve hepsini karıştırın.
- Biraz su ve erişte ekleyin, ardından limon suyu ve kabaca ezilmiş kaju fıstığı ekleyin.