Organik Tam Buğday Unu ile Beyaz Un Arasındaki Fark?
Organik Tam Buğday Unu ile Beyaz Un Arasındaki Fark?
Market alışverişine çıktığınızda tam buğday unu mu yoksa normal buğday unu mu alıyorsunuz? Her ürünün üzerine basılmış tam buğday, tam tahıl ve çok tahıllı gibi ibarelerle doğru seçimi yapmak zor olabilir. Endişelenmeyin, bir dahaki sefere market alışverişine çıktığınızda daha sağlıklı bir karar verebilmeniz için bu şartlar arasında gezinmenize yardımcı olmak için buradayız. Beyaz un, çoğu insanın alışverişe gittiğinde ilk aradığı şeydir ve çeşitli unlu mamullerin ve ekmeğin yıldız bileşenidir. Ancak, tüm unlar eşit yapılmaz. Beyaz un, rafine ve işlenmiş buğday tanelerinden üretildiği için besin değeri biraz düşüktür. Tam buğday unu, ezilmiş buğday tanelerinden hazırlanır ve kepeğin her parçasını içerir. Buğday tohumu ve kepek, una daha derin bir renk ve daha yüksek besin değeri verir.
Organik Tam Buğday Unu ile Beyaz Un Arasındaki Fark Nedir?
- Tam buğday unu, fındıksı, doyurucu bir tada sahip sert kırmızı ilkbahar veya kış buğdayından yapılır.
- Beyaz tam buğday unu, tam buğday unuyla aynı besin değerine sahip, ancak kullanılan çeşit nedeniyle daha yumuşak bir tada ve daha soluk bir renge sahip olan sert beyaz ilkbahar veya kış buğdayından yapılır.
Yüksek Elyaf
Tam buğday unu ve beyaz unun lif seviyelerindeki fark, en önemli besinsel farklılıkları ekler. Organik tam buğday unu yüksek lif içeriğine sahiptir, kabızlığı önler, kan kolesterolünü düşürür ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
Öte yandan, beyaz un, tam tahıllı undan daha az lif içerir çünkü rafine etme işlemi lif açısından zengin kepeği tahılın geri kalanından ayırır.
Kan Şekerini Düzenler
Tam buğday veya beyaz un kullananlar da dahil olmak üzere karbonhidrat içeren herhangi bir yiyecek kan şekeri seviyenizi etkiler. Yemekten sonra, vücudunuz yemeklerdeki karbonhidratları basit bir şeker olan glikoza dönüştürür.
Yiyeceklerin Glisemik İndeksi veya GI'si, bu sürecin ne kadar hızlı gerçekleştiğinin bir ölçüsü olarak hizmet eder. Tam buğday ununun, normal buğday ununuza kıyasla daha düşük bir GI değeri vardır. Yiyeceklerinizi daha iyi emmenize yardımcı olur ve kan şekerinizin aniden yükselmesini veya düşmesini önler.
Bağırsak Sağlığını İyileştirir
Buğday kepeği, yüksek lif içeriği sayesinde insan bağırsak bakterileri üzerinde prebiyotik etkiye sahiptir. Gastrointestinal sisteminizdeki iyi bakterilerin parçalanmasına yardımcı olur ve sindirimi artırır. Bağırsak sağlığınızı kontrol altında tutan B-1, B-3 ve B-5 gibi çeşitli vitaminler içerdiğinden vücudunuzdaki besin alımını artırmanıza da yardımcı olabilir.
Tam Buğday Unu Nasıl Kullanılır?
Sağlıklı beslenmek için en sevdiğiniz yiyeceklerden vazgeçmenize gerek yok. Beyaz unu tamamen tam buğday unuyla değiştirebilir veya en sevdiğiniz şekerlemelerde ikisinin bir karışımını kullanabilirsiniz. Örneğin, kahvaltı veya tatlı için kurabiye, kek ve kek yapmak için yarısını tam buğday ve yarısını beyaz un kullanın. Bazı tarifler yüzde 100 tam buğday kullanır ve ev yapımı ekmek, makarna ve erişte gibi harika bir tada sahiptir.
Kepekli Un Nedir?
Tam buğday unu, sert kırmızı ilkbahar veya kış buğdayından yapılır. Buğday meyvelerinin üç katmanı da öğütülür. Bu buğday çeşitlerini alıp ceviz tadında, lif açısından zengin kepek ve tohumlarından ayırır ve sadece endospermi öğütürseniz, çok amaçlı un elde edersiniz. Tam buğday unu, bir tarifte adı geçen beyaz tam buğday unu yerine kullanılabilir veya bir tarifte çok amaçlı unun yarısı kadar unun yerine kullanılabilir.
Organik Tam Buğday Unu Faydalı Mıdır?
Diyetinizde birkaç kolay ikame yapmak, sevdiğiniz gıdalardan ödün vermeden tam buğday ununun besinsel faydalarından yararlanmanıza yardımcı olur. Evde yemek pişirirken, kurabiye, kek ve kekler için tam buğday ve beyaz un karışımı kullanmayı deneyin ve ev yapımı ekmek yapmak için yüzde 100 tam buğday ununu tercih edin. Markette, yüzde 100 tam buğdaydan yapılan somunları seçmek için ekmek etiketlerinizi kontrol edinç Bu ekmek tam buğday unu kullanılarak yapılır, oysa basitçe "tam buğday" olarak etiketlenenler tam buğday ve beyaz un karışımı içerebilir. Makarna adasında, beyaz makarnayı atlayın ve beyaz ve tam buğday unu karışımından yapılan erişteleri tercih edin. Yüzde 100 tam buğdaydan yapılan makarna, lif içeriği sayesinde piştikten sonra yapışkan bir his verir, bu nedenle biraz tam buğday unu kullanılarak yapılan makarnayı seçmek, dokudan ödün vermeden yemeğinizin besin içeriğini artırır.