Metformin Kilo Vermede Etkili Midir?
Metformin Kilo Vermede Etkili Midir?
Tip 2 diyabet için ilk tedavi kürü metformindir. Diyabet ve obezite tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardan biridir. Araştırmacılar, anti-hiperglisemik etkilerinin ötesinde, metforminin kullanımının nispeten güvenli olduğunu ve önemli sonuçlar sağladığını düşünüyor. Ancak ilaç sadece reçeteyle alınabiliyor, bu nedenle doktorunuza görünmeli ve doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Metforminin çeşitli yan etkileri olabilirken, herkesin merak ettiği en yaygın yan etkilerden biri kilo vermeye neden olup olmadığıdır. Şaşırtıcı bir şekilde, cevap evet!
Fazla kilolardan kurtulmak için genellikle tip 2 diyabet için reçete edilen bir ilacı almayı düşünmek iyi bir fikir gibi gelebilir. Ancak metformin kilo verme iddialarının cevabı o kadar basit değil. Kilo kaybı ve metformin ile ilgili olarak, doktorlar sadece bu nedenle kullanımını desteklememektedir, yani metformin tedavisi yalnızca kilo vermeye yöneliktir.
Metformin Nedir ve Nasıl Çalışır?
Yüksek kan şekerini yönetmek için doktorlar genellikle sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini ile birlikte metformin reçete eder. Biguanid ilaç ailesinin bir üyesidir. Metformin, karaciğerin saldığı glikoz miktarını düşürür ve insülin etkinliğini artırarak kan şekeri düzeylerini düşürür. Tip 2 diyabet veya prediyabet ve daha yüksek vücut ağırlığına sahip kişiler için uygundur. Ancak, tip 1 diyabet tedavisinde kullanamazsınız . (burada vücut çok az insülin üretir veya hiç üretmez ve bu nedenle kan şekerini kontrol etmekte güçlük çeker).
Metformin Kilo Vermeme Yardımcı Olabilir mi?
Araştırmalara göre bir yıl boyunca metformin kullandıktan sonra ortalama kilo kaybı 1,8 kg ile 3 kg arasında değişmektedir. Yani bazı insanlar kilo verebilir, ancak bu ilaç hızlı bir çözüm değildir.
Metformin Kan Şekeri Kontrolünü İyileştirir Mi?
Daha önce tartışıldığı gibi, metformin kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, karaciğerinizin ürettiği glikoz miktarı ve yiyeceklerden emdiğiniz miktar azalır. Metformin ayrıca vücudunuzun kan şekeri düzeylerini doğal olarak düzenleyen bir hormon olan insüline nasıl tepki verdiğini de iyileştirir. İnsülin duyarlılığı düzeldiğinde ağırlık sıklıkla azalır. Bu nedenle, vücudun kiloyu daha iyi kontrol etmesini ve korumasını sağlar.
Metformin İştahı Azaltır Mı?
Metforminin iştahı azaltma yeteneği, kilo vermede ana faktördür. Açlığın azalması, vücudun insülin ve leptin hormonuna duyarlılığını artırarak ortaya çıkan bu ilacın tipik bir yan etkisidir. Leptin vücudunuza yemeyi ne zaman kesmesi gerektiğini söyler, bu nedenle bu hormona karşı artan hassasiyet daha az aç hissetmenizi sağlar. Zamanla, günlük kalori alımındaki küçük bir azalma bile, belirgin bir şekilde önemli miktarda kilo kaybına neden olabilir. Küçük, ince değişikliklerin önemli bir etkisi olabilir; belki de bu yüzden metformin kilo kaybına neden olur.
Sağlıklı Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapmak
Aynı zamanda diyet değişiklikleri yapıyor ve fiziksel aktiviteyi artırıyorsanız, metformin alırken kilo verebilirsiniz. Bu tür yaşam tarzı değişiklikleri, uzun vadeli kilo kaybına katkıda bulunabilir. Ancak metformin kullandığınızı ancak başka sağlıklı alışkanlıklar edinmediğinizi varsayalım. Bu durumda metformin tek başına kilo vermek için yeterli olmayabilir. Bir metformin reçetesine yeni başladıysanız, aşağıdakiler kilo vermenizi hızlandırmaya yardımcı olabilir:
- Günde en az 30 dakika düzenli egzersiz yapmak
- Diyetinizdeki ilave şeker ve rafine karbonhidratları azaltmak
Metformin, tutarsız kilo verme etkileri nedeniyle, kilo vermeye yönelik tek başına bir tedavi değildir. Bununla birlikte, metforminin ne kadar iyi çalıştığını ölçmek tutarlılığınıza bağlıdır. Örneğin, metformin almayı bırakırsanız orijinal kilonuza dönme ihtimaliniz yüksektir. Ancak egzersiz yapan kişiler, metformin egzersiz sırasında yakılan kalorileri artırdığı için en fazla kilo verme eğilimindedir.
Metformin Nasıl Kullanılır?
Günlük rutininize dahil etmek istemeniz durumunda metformin kullanımına ilişkin bazı bilgileri burada bulabilirsiniz. Ancak en önemlisi, herhangi bir karar vermeden veya yaşam tarzınızı değiştirmeden önce doktorunuzla metformin kullanımı hakkında konuşun.
Dozaj
Metforminin oral formları sıvı, tablet ve uzatılmış salımlı (uzun etkili) tabletleri içerir. Sıvı genellikle günde bir veya iki kez yemeklerle birlikte tüketilir; dozajlar 5 ila 9.5 ml arasında değişir. Günde iki veya üç kez, standart tablet tipik olarak yemeklerle birlikte alınır. Uzatılmış salımlı tablet genellikle günde bir kez akşam yemeği ile alınır. Uzatılmış salımlı metformin için, dozlar yetişkinler için günde 2500 mg'ı geçmemeli ve tipik olarak 500 mg ile 1000 mg arasında olmalıdır.
Metformini hem dozaj hem de sıklık açısından tam olarak belirtildiği şekilde alın. Lütfen doktorunuzun önerdiğinden daha fazla veya daha az almayınız, çünkü gereken miktar kişiden kişiye değişebilir. Reçete etiketinizdeki talimatları dikkatlice uygulamanızı ve emin olmadığınız herhangi bir bilgiyi doktorunuza veya eczacınıza sormanızı öneririz. Örneğin, doktorunuz size düşük dozda bir metformin reçete edebilir ve ardından bunu kademeli olarak artırabilir. Doktorunuzun metforminin ne kadar etkili çalıştığını belirleyebilmesi için kilonuzu yakından takip edin.
Metformin Olumsuz Yan Etkileri Nelerdir?
Metformin, diğer ilaçlar gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, dikkatli kullanın. Bir kişi metformin alır ve herhangi bir olumsuz semptomla karşılaşırsa, derhal tıbbi yardım almalıdır.
Tipik yan etkiler şunları içerir:
- zayıflık
- Nefes almakta zorlanma
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Düzensiz kalp atışı
- Baş dönmesi
Böbrek hastalığınız varsa, doktorunuza bildirin. Büyük ihtimalle doktorunuz metformin almamanızı tavsiye edecektir. Ayrıca, diş ameliyatı veya herhangi bir ciddi tıbbi operasyon geçirirseniz, lütfen metformin kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz. Boya enjeksiyonu içeren herhangi bir röntgen tekniğine sahip olmak isteseniz bile konsültasyon gereklidir. Şu anda veya daha önce önemli miktarda alkol tükettiyseniz, karaciğer hastalığınız varsa veya kalp yetmezliği yaşadıysanız, bu doğrudur. İşlemden önce metformin almayı bırakmanız ve tekrar başlamadan önce 48 saat beklemeniz gerekebilir.
Metformin Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Metformine, metformin sıvısındaki maddelerden herhangi birine, tabletlere veya diğer ilaçlara karşı alerjiniz varsa, metformin almadan önce doktorunuza ve eczacınıza bildirin. İçindekiler listesi için eczacınıza veya üreticinin hasta bilgilerine bakın.
- Metforminin diğer reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, vitaminler, besin takviyeleri ve bitkisel ürünlerle çakışmayacağından emin olmak için doktorunuz ve eczacınız için, onlara başka neler aldığınızı bildirmeniz çok önemlidir.
- Diyabet ve obezite, yönetebilmenize rağmen metformin tarafından tedavi edilmez. Bu nedenle doktorunuza danışmadan metformin almayı kesmeyiniz.
- Unuttuğunuz dozu hatırladığınız anda alın. Ardından, bir sonraki dozun zamanı gelmişse, atladığınız dozu atlayın ve normal doz planınıza devam edin. Eksik bir dozu telafi etmek için ikinci bir tane almayın.
- Doktorunuz veya beslenme uzmanınız tarafından size verilen tüm diyet ve egzersiz tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun. Kilo vermek için dengeli beslenmek şarttır.