Kışın Ev Tasarrufu Yapmanın 15 Püf Noktası
Kışın Ev Tasarrufu Yapmanın 15 Püf Noktası!
Kışın ev tasarrufu yapmanın 15 püf noktası ile kışı sorunsuz ve az maliyetle atlatabilirsiniz. Kışın ısınma ve sıcak su ihtiyacını daha çok hissederiz. Bazı tasarruf yöntemlerini uygulayarak yüksek maliyetten kurtulmuş olursunuz. Kıyın evde tasarruf yapmanın 15 püf noktası şunlardır;
1. Kettle kullanırken sadece ihtiyacınız kadar su kaynatmalısınız.
2. Çamaşırların daha iyi temizlenmesi için yüksek sıcaklıkta yıkamak gerekli değildir. Yüksek ısıda yıkamak daha fazla enerji harcamaya neden olur.
3. Çamaşır makinesine gereğinden fazla deterjan koymayın. Fazla deterjan kullanımı çamaşırlarınızı çok daha temiz yapacağı anlamına gelmez üstelik daha fazla elektrik harcanmasına neden olur.
4. Pişirme işlemi bittikten sonra içinde yemek olan tencere veya kaplar otuz dakika bekledikten sonra buzdolabına konulmalıdır. Sıcak olan kaplar buzdolabının daha fazla çalışmasına neden olur.
5. Buzdolabının üzerine veya raflara örtü örtmeyin. Örtülen buzdolabı içinde mikrop oluşturur ve hava kanallarını engelleyerek daha fazla çalışmasını ve elektrik harcamasına neden olur.
6. Buzdolabı evlerde sürekli olarak çalışır durumdadır. Bu yüzden elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi buzdolabında da yüksek enerji tasarruflu modellerin A+, A++, A+++ kalite buzdolabı tercih etmelisiniz.
7. Buzdolabının ve derin dondurucu bölmelerinin en uygun iç sıcaklık değerleri, buzdolabı için +4 derece ve derin dondurucu için -18 derecedir. Daha düşük ve yüksek sıcaklıklar gereğinden fazla elektrik tüketimine ve gıdaların bozulmasına neden olabilir.
8. Buzdolabı mutfak içinde yerleştirilen fırın ve diğer ısı kaynakları uzakta konumlandırılması gerekir.
9. Bulaşık makinesi kullanmak elde yıkamaya göre yaklaşık 10 kat enerji tasarrufu sağlamaktadır.
10. Bulaşık makinesi çalıştırırken tam olarak doldurun veya az bulaşık için uygun programlar seçin.
11. Elektrikli cihazları mutlaka düğmesinden kapatın aksi halde enerji harcamaya devam eder. Cep telefonunuz şarj olduktan sonra mutlaka prizden çekip aksi halde enerji boşa tükenmiş olacak ve bu durumda faturaya yansıyacaktır.
12. Kalorifer üzerine çamaşırlarınızı koymayın ısının yayılmasını önlemiş olursunuz. Bu da daha fazla fatura maliyeti demektir.
13. Kışa girmeden önce yazın son aylarında sebze ve meyvelerden konserveler yaparak kışın tüketebilirsiniz.
14. Isı yalıtımının zayıf olan yerlerine pencere kenarlarına şeffaf bantla kapatarak evdeki ısıyı korumuş olursunuz. Böylece en düşük sıcaklıkta bile eviniz sıcak kalacaktır. Bu da faturaya düşük maliyet olarak yansıyacaktır. Kış günlerinde ideal oda sıcaklığı 20 derecedir.
15. Ütü yaptıktan sonra 5 dakika kala fişten ütüyü çekin ve elektrik tasarrufu sağlarken ütünün sıcaklığıyla kalan parçaları ütülemek mümkün olacaktır.
Taze Ürünlerle Konserve Yapın
Kış aylarına girmeden pazardan organik taze sebzeler yaparak konserve yapabilirsiniz. Domatesten salça veya sos, fasulyeden, lahanadan turşu, acurdan turşu, domatesten menemen, bezelye alarak bunlardan konserveler hazırlayabilir ve bütün kışı hazır ve taze ürünlerle geçirebilirsiniz.
Meyvelerden Reçel Yapın
Zamanında taze meyveler alabilir ve bunlardan mükemmel reçel ve marmelatlar yapabilirsiniz. Çilek, kiraz, kayısı gibi meyveler alabilirsiniz. Dilerseniz kış meyvelerinden de reçel yaparak mutfak tasarrufu yapabilirsiniz. Portakal ve ayvadan reçel yaparak kahvaltıda tüketebilirsiniz.