Haşlanmış Yumurtaları Soymanın En İyi ve Kolay Yolu
Haşlanmış Yumurtaları Soymanın En İyi ve Kolay Yolu
Haşlanmış yumurtaları soymanın en iyi ve kolay yolu konusu özellikle yumurtayı çok seven ancak soyarken zorluk yaşayan kişiler için önemlidir. Kahvaltının en vitaminli, mineral kaynağı olan yumurtanın sağlığa çok yararları bulunmaktadır. İskelet ve kas sistemine yararları çok olan bu besini tüketmek bazen sorun olabiliyor. Bunun nedeni ise haşlanmış veya rafadan yenilmek istendiğinde çoğu zaman soyulmasının zor olmasıdır. Dikkatsizce soyulduğunda pişmiş olan kısımda heba olurken, bazen de kabuğu yemek zorunda da kalabiliyoruz. Kısacası yumurtayı yemeden önce soymak işkence haline gelebilir.
Yumurta haşlandığı sırada bir anda çatlar ve kabuktan içeri su girer böylece yumurta lezzetini kaybeder. Kıvamı da istediğiniz gibi tutmaz. Yumurtanın haşlanırken çatlamasının en önemli nedeni buzdolabında korumak istediğiniz yumurtaları haşlamadan hemen önce buzdolabından çıkartmanızdır. Buzdolabından çıkarır çıkarmaz haşlamaya başladığınızda yumurtaların kabuğu ani ısınmayı kaldıramaz ve çatlamaya başlar. Bu durumu önlemek için yumurtanızı bir gece öncesinden buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Eğer, gece buzdolabından çıkartmayı unutursanız haşlamadan önce ılık su içinde on dakika bekletmelisiniz.
Yumurtayı Soymanın Kolay Yolları Nelerdir?
Taze yumurtalar haşlandığı zaman kolay kolay soyulmaz. Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur. Diğer yöntemlerden biri de yumurtayı temiz bir zeminde avuç içinde hafifçe bastırarak gezdirin. Bu şekilde kabuklar baştan sona parçalanacaktır. Böylece soyma derdinden kurtulmuş olursunuz.
Yumurtanın sivri olmayan ucunu bir kaşık yardımıyla kırın. Açılan boşluktan kaşığı içeriğe sokarak yumurtayı 20 saniyede soyun. Diğer bir yöntemde şudur; yumurtanın sivri olmayan kısmını soyduktan sonra sivri kısmını biraz soyun, yumurtayı avucunuzun içine alıp ağzınıza götürün ve gücünüz yettiğince üfleyin. Tabii ki, başkalarının yediği yumurtaların üflenmesinden kaynaklanabilecek sağlık riskleri göz önünde alındığında, bu yöntemi kendi kendinize yapmanız doğru olacaktır.
Suyun içine tuz ekleyin. Bu sayede yumurtanın beyazı daha çabuk haşlanacaktır. Yumurta çatlarsa eğer, beyazı yumurtadan çıkmayacaktır. Su bardağının içine haşlanmış yumurtayı koyun. Ardından elinizle bardağın ağzını kapatın. Yaklaşık, 1 dakika sallayın. Yumurtayı sert bir şekilde sallayın yumurtanın kabuğunun tamamen soyulduğunu görmüş olursunuz. Taze yumurtalarınızı kek, poğaça ve kurabiyelerinizde kullanın. Bayat yumurtaları haşlayın çünkü bayat yumurtaların kabukları daha kolay bir şekilde soyulur.
Haşlanmış yumurtaları buzlu suya da koyabilirsiniz. Yumurtayı buzlu suda bir süre bekletin ve çıkarın yumurtalar kendiliğinden soyulacaktır.