Ergenler ve Genç Yetişkinler İçin Doğru Gıda Takviyesi Nedir
Ergenler ve Genç Yetişkinler İçin Doğru Gıda Takviyesi Nedir?
Ergenler ve genç yetişkinler için doğru gıda takviyesi nedir? Vitaminler canlıların yaşamsal faaliyetleri sorunsuz şekilde sürdürülebilmesi için ihtiyaç duydukları geniş bir organik besin grubunu ifade etmektedir. Bu yaşamsal faaliyetler metabolizma aktivitelerinden sağlıklı gelişime, enfeksiyonlara karşı bağışıklıktan sinir sistemi operasyonlarına geniş bir yelpazeyi kapsar. Bir canlının hücrelerinde her an gerçekleşen sayısız farklı reaksiyon farklı oranlarda su, yağ, protein, mineraller ve diğer organik bileşikler gerektirmektedir.
İnsan bedeni bazı bileşenleri üretirken bazılarını beslenme yoluyla almak gerekir. Bazı vitaminler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler tarafından üretilmektedir. K vitamini ve biotin bağırsa florasında üretilenlere örnek olarak verilebilecekken, D vitamini gibi bazı türleri ise deri hücrelerinde farklı molekül yapılarına sahiptir. Bu bakımdan özellikle yağda çözünen türler vücutta bol miktarda depolanabilir ve beslenmeyle alınmadığı zaman bu depolar kullanılır, A, D, E ve K grupları verilebilir.
Ergenlikte Vitamin Takviyesi Ne Zaman Gereklidir?
Ergenlik döneminde büyüme hızlanır, çocukluktan erişkinliğe geçilen bu özel dönemde vücut kompozisyonunda önemli değişiklikler olur. Boy çok hızlı uzamaya başlar. Kas, yağ ve kemik kitlesinin miktarı artmaya başlar. Vücudun tüm besin öğelerine ihtiyacı oluşur. Bu yüzden protein ve enerjinin yanı sıra mineral ve vitamin ihtiyacı da artar. Diğer taraftan ergenlerin beslenme özellikleri de beslenmelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu özellikler şunlardır;
Beslenme tercihlerini uygulama özgürlükleri artar.
Ev yemeklerinden uzaklaşmaya başlarlar.
Ev dışında öğün sayılarında artış olur.
Kahvaltı etmeme eğilimleri artar.
Meşrubat tüketimleri artar.
Besleyici ve niteliği düşük atıştırmalık tüketimi artar.
Düzensiz beslenme dönemi başlar.
Sebze, meyve ve süt tüketimleri azalır.
Yanlış diyet uygulamaları artar.
Yukarıda belirtilen bu olumsuz özelliklerin ortadan kaldırılması için vitamin ve mineral takviyesiyle desteklenmesi gerekir.
Yeterli ve dengeli beslenmek her yaş grubu için önemlidir ancak bazı dönemlerde kronik hastalıklar ve enfeksiyon hastalıklarının seyrinde bireyin fizik ve moral stres altında olduğu dönemlerde besin ihtiyaçlarının karşılanması sürdürülen beslenmeyle mümkün olmayabilir. Böylesi durumlarda vitamin ve mineral takviyesi gerekir. Ergenlik dönemi hızlı büyüme sürecinde bilinçsiz ve sağlıksız diyet yaparken yetersiz ve dengesiz beslenildiğinde artmış spor ve fizik aktivite döneminde yoğun fizik ve moral stres altında, enfeksiyon hastalıklarının seyrinde, akut ve kronik hastalıklarda, gebelikte, sürdürülen beslenmenin, vitamin ve mineral takviyesiyle desteklenmesi önerilir. Ergen ve genç yetişkinlerin demir, çinko, iyot içeren vitamin ve takviye gıdalarını almaları gerekir.