Elektrikli El Aletler ile Duvar Rafı Nasıl Yapılır?
Evinizde daha rahat ve konforlu bir zaman geçirmek istiyorsanız evinizin doğru eşyalar ve aksesuarlarla dekore edilmesini sağlamalısınız. Düzensiz, dağınık ve karmaşık bir ev insanın gözünü ve ruhunu yorar. Bu nedenle evinizi konforlu, kullanışlı ve düzgün bir şekilde kullanmak için bazı dekoratif etkiler oluşturmalısınız. Günümüzde evleri daha düzenli ve fonksiyonel hale getirmek için rutin olarak kullandığınız eşyaları bir arada bulundurmalısınız. Bunun için yapmanız gereken raf kullanmak olacaktır. Sağlam ve güzel bir raf yapmak istiyorsanız eğer doğru malzeme kullanmalısınız.
Raf Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Raf kullanımında kullanılan ahşaplar genellikle şu malzemelerden oluşmaktadır; kontrplak, yumuşak ve sert ağaçlar, lamine ahşap, MDF’dir. Raf yapmak için kullanmanız gereken bazı aletlere ihtiyacınız vardır. Zımpara, vidalama matkap, şerit metre ve dekupaj testeredir. Birbirinden farklı tasarımlardan oluşan kitap raflarının üzerine biblolar ve çeşitli dekoratif nesneler koyarak kullanabilirsiniz. Duvarınızın ölçülerine uyumlu olarak seçtiğiniz kitap raflarının üzerinde küçük dokunuşlar yaparak değişiklikler yapabilirsiniz. Sade olan rafları istediğiniz renklere boyayabilirsiniz. Testere, zımpara ve matkap gibi bir aleti kullanırken eldiven ve gözlük gibi koruyucu ekipmanları kullanmanız gerekmektedir.
Raf Yapma Aşamaları Nelerdir?
Öncelikle rafların boyutlarını belirlemelisiniz. Üzerine ağır eşyalar yerleştirecekseniz eğer raf ortasının bir ya da iki deste olacak şekilde parke olması sizin için iyi olacaktır Bunun işçin ahşap bir paleti değerlendirebilirsiniz Yalnızca bir bölümünü kullanmak isterseniz dirsek görevi için fazla olan bölümünden bir miktar şerit ekleyebilirsiniz. Öncelikle keseceğiniz yeri işaretlemelisiniz. Raflara yeteri kadar destek vermek içinde alt kısmı oluşturmak için paletten yapılan iki çıtayı çıkarmalısınız. Ardından basınç altındaki iki çıtayı düz üçlü bir tornavida yardımıyla çıkarın. Gevşetme işlemi için vidayı kaldırın ve sonra dışarı çıktığında penseyle çekin. Çıtaların zarar görmemesi için dikkatli bir şekilde yapmalısınız. Ahşap inceyse ve bozuksa eğer zaten bölünmüş olacaktır.
Kestiğiniz parçaları iyice zımparalayın ve parçaların üstünü ve altını iyice zımparalayın. Aynı zamanda çıkardığınız iki çıtayı iyice zımparalamalısınız. Parçaları hazırladıktan sonra istediğiniz renge boyayın ve kurumasını bekleyin. Bunun için akrilik boyaları ve moher rulo fırçası kullanabilirsiniz. Kalan palet parçasından çıkardığınız iki çıtayı da aynı biçimde güzel bir şekilde boyayın. Boyama işleminin ardından büyük olan paleti alın ve çıtalar aşağıya bakacak şekilde çalışma yüzeyine koyun. İki gevşek tahtayı alarak boyamadığınız bölümü yukarı bakacak şekilde parçanın üzerine yerleştirin. İki parçayı matkapla vidalayın ve her iki uca iki çıtanın ortasına iki vidayı yerleştirin.
Boyama yaparken dekorunuza ve kendi zevkinize uygun olarak boyayabilirsiniz. Bunun için sevdiğiniz uyumlu bir rengi seçmelisiniz. Mezura alarak kullanacağınız ahşap rafları tam olarak duvarın hangi yönüne sabitleyeceğiniz yeri işaretleyin. İşaretlerin düzgün olmasına dikkat etmelisiniz. Fişler duvarda olduğunda rafı yerleştirin ve duvara sabitlemek için vidalama matkap kullanmalısınız. Rafların düşmesini engellemek içinde rafları braketlere vidalama matkabı kullanarak vidalayın. Rafları ortalayacak şekilde desteklerin üzerine yerleştirin ve aşağıdan dirseği ve rafları da vidalayın. Bu uygulamayı her iki karede tekrarlayın. Ofislerinizde ya da evlerinizde kullanacağınız rafların ölçüsüne göre üzerine ne kadar kitap ve süs eşyası koyacağınıza bağlı olarak belirlemeniz gerekir. MDF ve ahşap malzemeden yapılan raflarda uzun ömürlü ve dayanıklı malzemelerdir.