Bebekler Diş Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Diş etlerini kıran dişler ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Bir ebeveyn olarak, diş çıkarma belirtilerini tanımanız çok önemlidir, böylece süreci anlayabilir ve çocuğunuzun bir diş hekiminden ek bakıma ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Diş Çıkarma Nedir?
Diş çıkarma, bebeğinizin dişlerinin diş eti çizgisinden çıkmaya başladığı zamandır. Diş çıkarma, bebeklerin ilk dişlerinin (genellikle süt dişleri) ağız içinde görünmeye başladığı doğal bir süreçtir. Bebekler genellikle 6 ila 12 aylıkken diş çıkarmaya başlar ve bu süreç, 3 yaşına kadar sürebilir. Diş çıkarma sürecinde bebeklerde huzursuzluk, salya artışı, hafif ateş, diş etlerinde hassasiyet ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Dişler çıkarken diş etlerinde oluşan baskı, bebeklerde rahatsızlık yaratabilir. Bu dönemde soğuk diş kaşıyıcıları veya temiz parmaklarla yapılan hafif masajlar bebeklerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Diş çıkarma, çocuk gelişiminin doğal ve geçici bir aşamasıdır.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?
Bebeklerin çoğu 4 ila 7 aylıkken diş çıkarmaya başlar, ancak bazıları çok daha sonra başlar. Bebeğinizin dişleri başka bir zaman çizelgesinde çıkarsa endişelenmenize gerek yok - her bebek için farklı olabilir.
Diş Çıkarma Belirtileri ve Semptomları Nelerdir?
- Şişmiş, hassas diş etleri
- Telaş ve ağlama
- Biraz yükseltilmiş bir sıcaklık (101 F'den az)
- Sert şeyleri kemirmek veya çiğnemek istemek
- Yüzlerinde kızarıklığa neden olabilecek çok sayıda salya
- Öksürme
- Yanaklarını ovuşturmak veya kulağını çekmek
- Ellerini ağzına götürerek
- Yeme veya uyku düzeninde değişiklikler
Diş çıkarma ağrılı olabilir ama genellikle bebekleri hasta etmez. Bebeğinizde ishal , kusma , vücutta kızarıklıklar , yüksek ateş veya öksürük ve tıkanıklık varsa doktorunuzu arayın . Bunlar normal diş çıkarma belirtileri değildir. Ayrıca bebeğinizin diş etleri kanıyorsa veya yüzünde irin veya şişlik görüyorsanız çocuk doktorunu aramalısınız.
Diş Çıkarma Süreci Ne Kadardır?
Dişlerin ne zaman ve nasıl çıkacağı her bebek için farklı olabilir ve aile öyküsüne bağlı olabilir. Ancak çoğu zaman alt ön iki diş 6 ila 10 ay arasında önce çıkar, ardından karşıt üst iki diş ve 8 ila 13 ay arasında her iki taraftaki dişler gelir. Daha sonra alt ön dişlerin her iki yanındaki ikişer tane gelir, ardından 10 ila 16 ay arasında birinci azı dişleri çıkar. Sırada birinci azı dişlerinin önündeki dişler ve en son çıkanlar arka azı dişleridir. Toplamda, 20 "süt dişi" sonunda, genellikle 3 yaşına kadar yerinde olacaktır.
Bebek Dişleri Hangi Sırayla Çıkar?
Genellikle çıktığını göreceğiniz ilk dişler, ağızlarının alt orta kısmındaki iki diştir. Bunlardan sonra, muhtemelen yukarıdaki ikisini göreceksiniz. Daha sonra dişler oradan dışa doğru çıkarak yan kesici dişlerden başlayarak birinci azı dişlerine, ardından köpek dişlerine ve ikinci azı dişlerine kadar devam eder.
Bebekler Diş Çıkartırken Ne Yapılmalıdır?
- Bebeğinizin ağzında soğuk bir emzik , kaşık, temiz ıslak bez veya katı (sıvı değil) soğutulmuş diş çıkarma oyuncağı veya halkası gibi soğuk bir şey. Bazı uzmanlar, donmuş diş çıkarma oyuncaklarının çok soğuk olduğunu ve bebeğinizin ağzına zarar verebileceğini söylüyor. Diş çıkarma oyuncakları, el bezleri ve diğer eşyaları bebek kullandıktan sonra temizlediğinizden emin olun. Sert, şekersiz bir diş çıkarma krakeri vermeyi deneyin.
- Bebeğiniz 6-9 aylıktan büyükse damlatmaz bardaktan soğuk su da verebilirsiniz.
- Diş etlerini temiz parmağınızla hafifçe ovalayarak masaj yapın. Henüz dişleri çıkmadıysa bebeğinizin parmağınızı kemirmesine izin verebilirsiniz . Bebeğinizi emziriyorsanız, her beslemeden önce parmaklarınızı soğuk suya batırmayı ve diş etlerine masaj yapmayı deneyin. Bu, emzirirken meme ucunu ısırmalarını engelleyebilir.
Bebek Diş Çıkarırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş çıkarma işlemini yatıştırmaya yardımcı olması için özel olarak onaylanmayan hiçbir şeyi bebeğinizin ağzına asla koymayın. Diş kaşıyıcı veya diş çıkarmaya yardımcı olarak tanımlanan bazı ürünler bile güvenli seçimler değildir.
Bebeğin Yeni Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Dişler çıkmaya başlayana kadar bebeğinizin diş etlerini günde en az bir kez ıslak bir bez veya gazlı bezle temizleyin. Dişleri çıktıktan sonra, bebeğinizin ağzını günde en az iki kez aynı şekilde temizleyin. Beslemeden sonra bunun için iyi bir zamandır. 1. yaşlarından sonra yumuşak kıllı bebek diş fırçasını su ve az miktarda florür içermeyen diş macunu ile kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca dişlerinin arasına diş ipi koymaya da başlayabilirsiniz. Çocuğunuz ilk dişi göründüğünde veya en geç birinci doğum gününde bir pediatrik diş hekimine görünmelidir.